Telefonplan

Från Lundanamn
Version från den 18 april 2019 kl. 09.22 av Eva (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Telefonplan
ÄrendeNB 2019/01
Beslutsdatum2019-01-24
Beslutande organByggnadsnämnden

2007 började namnärende kring Solbjer beredas, vilka sedan beslutas 2014. I samband med denna beredning diskuterades även dåvarande busshållpatsen - och den framtida spårvägshållplatsens namn. Det hade framkommit olika klagomål på namnet Höjdpunkten och ett ersättningsnamn var aktuellt.

Telefonplan, Mobilplatsen osv diskuterades. Telefonplan var det namn man fastnade för.

”Telefonplan” förklaras med ”telefon” - grekiskans tēʹle, ’fjärran’, och phōnēʹ, ’röst’, ’ljud’ - och ”plan” som i vårt fall syftar på att man har en plan (syftar på ’planering’). Norr om hållplatsen har Ericsson Mobile Communications, senare även Sony Ericsson haft sin produktledning. I princip har alla telefoner planerats härifrån – koppling till ordet ’plan’ i Telefonplan.

Det har föreslagits att man skulle lyfta ”Blåtand” – eller ”Bluetooth”– istället. Det hade då varit ett val bland andra intressanta uppfinningar. Bluetooth i nuläget den mest kända. Kung Harald Blåtand har inspirerat namnsättningen av teknologin och finns även med i Lunds gatunät i form av Harald Blåtands gränd. Enligt god ortnamnssed är ordet "blåtand" mindre lämpligt då det appellerar till ett varumärke, även om det är det engelska "Bluetooth".

”Telefonplan” följer reglerna, är enkelt uttalbart och har förankring till platsen. Man skall läsa förklaringen som platsen där man skapat planer för att få till röst att höras fjärran.

Telefonplan beslutades i BN den 24 januari 2019.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda